Nulurencontract
Nuluren contract, ook wel oproepcontract genoemd. Wat zijn de rechten van de werknemer? Hoe zit het als je ziek bent? Wanneer heeft iemand recht op een vaste urenomvang? Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.
Een nuluren overeenkomst, ook wel oproep-overeenkomst genoemd, is een overeenkomst waarin je afspreekt dat de medewerker alleen werkt als hij of zij wordt opgeroepen of ingeroosterd is. De werknemer heeft dus geen gegarandeerd loon, er is echter wel een verplichting voor de werknemer om aan het werk te gaan. Er geldt, behoudens enkele uitzonderingen, een minimale oproepduur van 3 uur per oproep. Wanneer een medewerker voor de eerste keer aan de slag gaat en het is nog onzeker hoeveel werk er is, is een nuluren overeenkomst een goede oplossing.
Normaal gesproken plant een werkgeevr een medewerker wekelijks in en geeft hem of haar aan welke uren zij of hij verwacht wordt de komende week. Een oproeping moet minimaal 4 dagen van tevoren worden gemeld. Een medewerker heeft dan ook het recht op die ingeroosterde uren. Bij ziekte heeft hij of zij ook recht op doorbetaling van die ingeroosterde uren.
In principe kan een medewerker met een nuluren overeenkomst na drie maanden eventueel een beroep doen op een minimum vast aantal te werken uren. Na drie maanden kan de medewerker dus aanspraak maken om ingepland te worden overeenkomstig het gemiddeld aantal uren van de voorgaande drie maanden. Na een jaar moet de werkgever een schriftelijk aanbod doen met een vast aantal uren gebaseerd op de gemiddelde omvang. Uitzondering hierop is als de medewerker expliciet zelf afziet van een vaste arbeidsomvang.
Een medewerker heeft recht op loondoorbetaling van het aantal ingeplande of ingeroosterde uren van de opkomende periode. Wanneer de medewerker al meer dan 3 maanden werkt dient de werkgever het gemiddeld aantal uren van de voorgaande drie maanden uit te keren tot aan het herstel of de afloop van het contract. Indien dat niet van toepassing heeft, heeft de medewerker in sommige gevallen recht op een uitkering van het UWV.
In principe wel, tenzij je expliciet iets anders overeenkomt. Als de werkgever en werknemer overeenkomen dat het bijvoorbeeld ook een uur kan zijn, dan is dat toegestaan. Het moet dan wel vast gelegd zijn, anders wordt er vanuit gegaan dat het minimaal 3 uur betreft. Wanneer iemand door omstandigheden korter werk, omdat de medewerker bijvoorbeeld drie uur is ingeroosterd, maar een uur te laat komt, is het verstandig dit vast te leggen.
Voor de opbouw van verlofdagen, vakantiegeld en pensioen gelden dezelfde regels als voor medewerkers die een vast aantal uren werken. Uiteraard is de reservering en inhouding naar rato van het aantal werkelijk gewerkte uren.
Nee, een medewerker met een nuluren contract van bijvoorbeeld een half jaar, blijft “in dienst” tot afloop of eerdere ontbinding van de overeenkomt. Als u de medewerker na twee maanden in het geheel niet meer oproept, kan hij of zij dus geen beroep doen op een WW uitkering. Ook gelden, indien iemand door ziekte niet meer werkt, onverkort de verplichtingen conform de wet poortwachter.
Bij een nulurencontract geldt er een afwijkende opzegtermijn. Waar normaal tenminste een maand geldt, is het voor een nulurencontract vier dagen: de minimale termijn waarop een werkgever iemand vooraf moet oproepen.