Fiets van de Zaak

bike-g80ee30736_1280

Per 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’ veranderd. Het wordt voor werkgevers makkelijker om hun werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak. Ondernemers (bijvoorbeeld kleine ondernemers en zzp’ers) kunnen ook zelf gebruik maken van de regeling. Fiets van de zaak: hoe werkt het?

Een fiets van de zaak maakt het mogelijk om een (elektrische) fiets of een speedpedelec te gebruiken voor woon-werkverkeer. De werknemer hoeft dan niet zelf een fiets te kopen. Hij of zij mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor een fietstochtje, de boodschappen of het wegbrengen van de kinderen. Wat kost een fiets van de zaak voor de werkgever?

Dat hangt af van de soort fiets of beter gezegd: de prijs. De werkgever betaalt de fiets en meestal ook de kosten voor onderhoud en reparatie. Deze kosten voor de werkgever zijn netto en hoeven niet omgezet worden naar bruto loon. Wat kost een fiets van de zaak voor de werknemer?

De werknemer heeft te maken met een bijtelling bij het salaris. Wie een fiets van de zaak privé gebruikt, heeft daar voordeel van. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaalt hij of zij loonbelasting. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar. De werkgever telt dit bedrag op bij het salaris. Hierover betaalt de werknemer dan maandelijks belasting. 

Voorbeeldberekening:

Fiets van de zaak

Kan de medewerker als het regent met de auto of openbaar vervoer naar het werk?

Je kunt natuurlijk bij slecht weer kiezen voor het openbaar vervoer of de auto in plaats van de fiets. Je werkgever kan u voor die dagen een kilometervergoeding geven waarover je geen belasting betaalt. Dit hangt af van de afspraken die je met je werkgever hebt gemaakt. Je moet wel kunnen aantonen dat je met de auto of het openbaar vervoer hebt gereisd. Medewerker gebruikt de fiets van de zaak niet privé, moet er dan toch bijtelling betaald worden?

Ja, voor de fiets van de zaak maakt het niet uit of je de fiets zakelijk (inclusief woon-werkverkeer) gebruikt of privé. Daarom geldt de bijtelling altijd. Dit is anders dan bij de auto van de zaak. Welke vervoersmiddelen gelden als ‘fiets van de zaak’?

Voor de regeling wordt onder een fiets verstaan: een fiets die door spierkracht wordt aangedreven, eventueel met een hulpmotor.

Wel een fiets van de zaak:

  • elektrische fiets
    speedpedelec

Geen fiets van de zaak:

  • brommer
    scooter

Wat kost de fiets van de zaak mij als werkgever?

Je kunt ervoor kiezen om zelf fietsen aan te schaffen of fietsen te leasen via een leasemaatschappij.

Zelf kopen
In dit geval betaal je als werkgever zelf de aanschaf van de fiets. Daar kunnen de kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en het opladen van elektrische fietsen nog bijkomen. Dit hangt af van de afspraken die je maakt met je werknemers. De kosten die je maakt voor de fiets, kun je aftrekken van de winstbelasting.

Leasen
Je kunt er ook voor kiezen om fietsen te leasen via een leasemaatschappij. Je betaalt dan maandelijks een leasebedrag waar alle kosten in zijn verwerkt. Deze kosten kun je aftrekken van de winstbelasting. Eigen bijdrage of juist vergoeding?

Eigen bijdrage

De werkgever kan de werknemer om een maandelijkse eigen bijdrage vragen. Dit bedrag gaat dan van de bijtelling af. De werknemer ziet dit terug op zijn of haar loonstrookje.
Werkgever vergoedt soms bijtelling

Vergoeding bijtelling

De werkgever mag er ook voor kiezen de bijtelling voor zijn rekening te nemen. Dat kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling (als daar sprake van is). In dat geval hoeft de werknemer helemaal geen belasting te betalen.