Geboorteverlof
Je hebt als partner recht op geboorteverlof als je vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of je fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. We hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.
Werknemers kunnen, als hun partner bevalt, ook verlof opnemen. Er zijn drie soorten:
- Eén week geboorteverlof, op te nemen binnen 4 weken na de bevallingsdatum
- Vijf weken aanvullend geboorteverlof in de eerste 6 maanden van een baby
- Negen weken betaald ouderschapsverlof (is nieuw en geldt vanaf 2 augustus 2022).
Geboorteverlof is voor de partner van de moeder. Meestal is dit de vader van het pasgeboren kind. Je bent de partner van de moeder als je met haar getrouwd bent, haar geregistreerde partner bent, ongehuwd met haar samenwoont of als je haar kind erkent.
Als partner heb je na de geboorte recht op een aantal dagen betaald geboorteverlof. Het gaat om eenmaal de wekelijkse arbeidsduur (1 week). Deze vrije dagen moeten binnen vier weken na de geboorte worden opgenomen. De werkgever betaald het loon 100% door.
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.
Het UWV keert gedurende het aanvullend geboorteverlof 70% van het loon uit en tenminste het wettelijk minimumloon.
De regeling rond het ouderschapsverlof wordt vanaf augustus 2022 uitgebreid met 9 weken ( van de 26 weken ouderschapsverlof) die voor een deel worden doorbetaald. Zie de kenniskaart "ouderschapsverlof" voor mee details. De verlofweken moeten wel worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De loondoorbetaling vindt plaats door het UWV en bedraagt 70% van het laatst verdiende loon.
Minimaal 4 weken voor je het aanvullende geboorteverlof wilt laten ingaan, moet je dat melden aan je werkgever. Dat doe je met een brief of e-mail. Kun je het aanvullende geboorteverlof niet op tijd aanvragen, bijvoorbeeld omdat je kind te vroeg geboren wordt? Meld het aanvullende verlof dan zo snel mogelijk bij je werkgever.
Ja, je kunt je resterende ouderschapsverlof meenemen naar een nieuwe werkgever. De (nieuwe) werkgever kan vragen of je al ouderschapsverlof hebt opgenomen bij een vorige werkgever. Daarom vraag je je vorige werkgever om een verklaring waaruit blijkt op hoeveel ouderschapsverlof je nog recht hebt. Voor werkgevers geldt de verplichting om deze verklaring op verzoek uit te reiken.
In de aanvraag van het aanvullend geboorteverlof zet je:
- Wanneer je verlof wilt opnemen. Je kunt dit laten afhangen van de datum van de bevalling van je partner, het bevallingsverlof van je partner of van je geboorteverlof van 1 week.
- Hoeveel hele weken je verlof wilt aanvragen: 1, 2, 3, 4 of 5 weken.
- Over hoeveel weken je dit verlof wilt uitspreiden. Je kunt bijvoorbeeld 1 week (5 werkdagen) verlof opnemen, maar deze 5 werkdagen ook over 5 weken uitspreiden.