Project en het buitenland
Je hebt je organisatie hier in Nederland en één of enkele medewerkers moeten tijdelijk, bijvoorbeeld voor een project, naar het buitenland. Wat moet je regelen? We zetten de belangrijkste feiten op een rijtje.
Een A1-verklaring (certificate of coverage) heb je nodig als je tijdelijk in het buitenland gaat werken, maar in Nederland verzekerd wilt blijven voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het formulier is het bewijs dat je in Nederland verzekerd bent.
Een A1-verklaring kan aangevraagd worden bij de SVB (Sociale Verzekerings Bank). Moofpeople verzorgt deze documenten voor haar klanten.
De A1-verklaring wordt door alle EU lidstaten uitgegeven en bevestigd dat je in het land van uitgifte verzekerd bent voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het Nederlandse formulier is het bewijs dat u in Nederland verzekerd bent.
Om in aanmerking te komen voor deze verklaring, moet u ook daadwerkelijk in Nederland werken en of tenminste één maand gewerkt hebben, alvorens naar het buitenland te vertrekken.
Wanneer je in Belgie aan de slag gaat, moet je naast een A1 verklaring, ook een Limossa melding doen. Als werkgever moet je een account aanmaken bij de Belgische Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Vervolgens moet je per project een melding doen. Dit levert een verklaring op met een QR code, welke bijvoorbeeld op bouwprojecten gebruikt wordt om toegang te krijgen.
Er wordt streng gecontroleerd en de boetes zijn fors. Het is dus van belang om tijdig de melding gedaan te hebben. Moofpeople verzorgt dit voor haar klanten.
Bij twijfel over de projectduur is het beter om een Limosamelding te doen. Officieel is het voor bepaalde werkzaamheden niet nodig, bijvoorbeeld voor een spoedklus, waarbij een machine hersteld moet worden, of anderszins urgente onderhoudswerkzaamheden. Ook internationaal transport en bezoeken van congressen vallen buiten de verplichting voor een Limosa melding.
Let op: de maximale verblijfsduur in voorgaande voorbeelden is dan 8 dagen, wordt het langer is een melding noodzakelijk.
Werknemers die tijdelijk vanuit Nederland (detachering) naar Duitsland worden gezonden voor het verrichten van werkzaamheden, moet je voorafgaand aan het werk in Duitsland registreren bij de Zoll (= douane). Het gaat om de volgende branches:
- Bouw
- Horeca
- Transport- en Logistiek
- Bosbouw
- Industriële reiniging
- Beurs- en standbouw
- Vleesverwerkende industrie
Wanneer je naar Duitsland gaat, zorg er in ieder geval voor dat je medewerkers onderstaande documenten bij zich hebben:
• Arbeidsovereenkomst, met Duitse vertaling
• De meest recente loonstrook (met betalingsbewijs)
• Urenstaat (registratie van het begin, einde en duur van de werkzaamheden)
• A1 Certificaat
• Kopie van de aanmelding bij de Zollambt
Groot Britanie maakt geen deel meer uit van de EU. Behalve een A1 verklaring, heb je dus een Paspoort nodig, dus geen ID-kaart. Dat is even iets om aan te denken. Vooralsnog zijn er verder geen belemmeringen om (tijdelijk) in Groot Britannie te werken .