Ziekteverzuim
Ziekteverzuim maakt iedereen wel eens mee. Wat moet je doen als je ziek bent en waar moet je allemaal aan denken? Wat zijn de rechten van de werknemer en wat zijn de plichten? Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.
Wanneer je ziek bent, moet je je ziekmelden uiterlijk het tijdstip waarop je moet werken en indien mogelijk eerder. Het kan bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname dat je al een aantal dagen van tevoren weet wanneer je afwezig bent wegens ziekte.
Je meldt je ziek bij de organisatie waar je werkt, meestal bij je direct leidinggevende en je meldt je ziek bij Moofpeople. Dat mag per mail, maar je moet wanneer je ziek bent, wel telefonisch bereikbaar zijn.
Dat hangt erg af van de aard van het verzuim. Belangrijk is in elk geval dat je goed bereikbaar bent. Vanzelfsprekend kun je niet altijd de telefoon opnemen, maar bel dan op een gelegen moment terug. Als je tijdelijk vanwege je ziekte elders verblijft, geef dan ook je nieuwe (tijdelijke) verblijfadres door. Dat geldt uiteraard ook als je een ander e-mailadres of telefoonnummer neemt.
In elk geval niet zomaar zonder overleg. De vakantie mag namelijk (de kans op) het herstel niet negatief beïnvloeden. Doorgaans wordt er een advies aan de bedrijfsarts gevraagd. Op basis van dit advies is het aan de werkgever en werknemer om samen tot overeenstemming te komen.
Het is zeer gebruikelijk om je ziek te melden en aan te geven dat je bijvoorbeeld griep hebt of een gebroken been. Je bent echter niet verplicht om ons te vertellen wat je mankeert, of in detail uit te wijden hierover. Dat geldt overigens niet voor een eventueel gesprek met de bedrijfsarts. Die moet je zelfs alle informatie verstrekken
Wanneer je werkgever je oproept voor een bezoek aan de bedrijfsarts, moet je in principe gehoor geven aan deze oproep. Wanneer je niet in staat bent om te gaan, bijvoorbeeld omdat je door ziekte niet je huis uit kan, kan de bedrijfsarts een telefonisch consult inplannen, of zelfs bij je langskomen.
Het is van belang dat je relevante papieren rondom je ziekte meeneemt (verwijsbrief van de huisarts, eventuele brieven specialist, etc.). De bedrijfsarts heeft een beroepsgeheim en informeert ons niet medisch-inhoudelijk.
Wanneer de bedrijfsarts adviseert weer geheel of gedeeltelijk te beginnen met werken en je bent het er niet mee eens, kun je aan second opinion aanvragen. Voorwaarde is wel dat je eerst schriftelijk bezwaar hebt gemaakt, zodat de bedrijfsarts hierop kan reageren. Als je er dan niet uitkomt, is een second opinion bij een bedrijfsarts van het UWV van toepassing.
Dat verschilt heel erg per opdrachtgever, cao, soort arbeidsovereenkomst en soms zelfs het gemiddeld aantal uren dat je de periode voorafgaande aan je ziekte heb gewerkt. Ook is er vaak een wachtdag van toepassing. Moofpeople vergoedt het percentage dat bij de opdrachtgever is vastgelegd in een CAO, of eigen arbeidsvoorwaarden reglement. Vraag voor jouw specifieke situatie de gegevens op bij Moofpeople.
Voor de opbouw van verlofdagen, vakantiegeld en pensioen gelden dezelfde regels als voor medewerkers die niet ziek zijn. Er zijn enkele uitzonderingen.
De opbouw van vakantiedagen geldt voor de wettelijke vakantiedagen, indien er meer verlofdagen in de CAO zijn afgesproken, vallen deze daar niet noodzakelijker wijze onder.
Wanneer je tijdens je ziekte niet beschikbaar bent voor werk vanwege overeengekomen verlof of vakantie, worden deze dagen op je verlof ingehouden.
Als je weer (weet dat je) hersteld bent, meldt dit dan bij de opdrachtgever en Moofpeople. Dat kan ook vooruit, als je al weet wanneer je weer gaat werken.
Photo by https://lindyhealth.com/